Екстраполяційні методи прогнозування як інструмент передбачення оптимальних обсягів споживання продукції вітчизняного продовольчого комплексу

Автор: О.С. Сенишин – доцент кафедри менеджменту, Львівський національний університет імені Івана Франка

ЕКСТРАПОЛЯЦІЙНІ МЕТОДИ ПРОГНОЗУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПЕРЕДБАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНИХ ОБСЯГІВ СПОЖИВАННЯ ПРОДУКЦІЇ ВІТЧИЗНЯНОГО ПРОДОВОЛЬЧОГО КОМПЛЕКСУ

УДК [330.45:519.652]:338.439.4(477)

 Анотація. Дана стаття присвячена використанню економіко-математичних методів та моделей, а саме екстраполяційних, для розв’язання задач прогностики розвитку продовольчого комплексу. Зокрема автором розглянуто переваги та недоліки застосування простих та складних методів прогнозної екстраполяції. Зазначено, що продовольча галузь, стикаються з циклічними коливаннями, які викликані сезонним характером виробництва та споживання то­варів і послуг. Саме тому для органі­зації виробництва і реалізації продукції сезонних виробництв надзвичайно важливо вивчити тенденцію сезонних коливань, використовуючи при цьому метод екстраполяції на основі індексу сезонності.

Ключові слова: екстраполяція, економіко-математичне моделювання, прогнозування, тренд, метод найменших квадратів, метод експоненціального згладжування.

ЭКСТРАПОЛЯЦИОННЕ МЕТОДЫ ПРОГНОЗИРОВАНИЕ КАК ИНСТРУМЕНТ ПРЕДВИДЕНИЕ ОПТИМАЛЬНЫХ ОБЪЕМОВ ПОТРЕБЛЕНИЯ ПРОДУКЦИИ ОТЕЧЕСТВЕННОГО ПРОДОВОЛЬСТВЕННОГО КОМПЛЕКСА

Аннотация. Данная статья посвящена использованию экономико-математических методов и моделей, а именно экстраполяционных, для решения задач прогностики развития продовольственного комплекса. В частности автором рассмотрены преимущества и недостатки применения простых и сложных методов прогнозной экстраполяции. Отмечено, что продовольственная область, сталкиваются с циклическими колебаниями, вызванных сезонным характером производства и потребления товаров и услуг. Именно поэтому для организации производства и реализации продукции сезонных производств чрезвычайно важно изучить тенденцию сезонных колебаний, используя при этом метод экстраполяции на основе индекса сезонности.

Ключевые слова: экстраполяция, экономико-математическое моделирование, прогнозирование, тренд, метод наименьших квадратов, метод экспоненциального сглаживания.

PREDICTION EXTRAPOLATION METHOD AS A TOOL OF OPTIMUM PRODUCT AMOUNT OF CONSUMPTION OF STATE FOOD COMPLEX

Abstract. This article focuses on the use of economic-mathematical methods and models, such as extrapolation for solving prognostic problems of the food industry. In particular, the author considers the advantages and disadvantages of simple and complex methods for predictive extrapolation. Indicated that the food industry, faced with cyclical fluctuations, caused by the seasonal nature of production and consumption of goods and services. Therefore, for production and sales of seasonal plants is extremely important to examine the trend of seasonal variations, using the extrapolation method based index of season.

Keywords: extrapolation, economic modeling, forecasting, trending, the method of least squares, the method of exponential smoothing.

Повну версію статті читайте у Випуску №1/2014.

Leave a comment

Your email address will not be published.